3/23/16

Kodukootud maapähklivõi

Minu esimene kokkupuude maapähklivõiga oli umbes aasta aega tagasi, kui noorem õde selle poest koju toonud oli ja mullegi maitsta andis. Esimene lusikatäis suhu pandud ja... issand kui kohutav! Sellist jälkust teist korda küll ei taha.

Arvamus muutus täielikult kui sain proovida töökaaslase poolt valmistatud ja kiidetud maapähklivõid, mis on täiesti sõltuvusttekitav! Üks lusikatäis, kaks, kolm... ups, kalorid suulaes kinni! :D Pärast selle ära proovimist seedin ma isegi poekraami.

Otsustasin, et pean samuti ära õppima selle maiuse valmistamise ja koukisin googlest välja kümneid retsepte. Katsetasin ja katsetasin, koorega ja ilma, kuid täpselt sama tulemuseni ei jõudnud. Siiski suutsin kokku keerata endale väga maitseva variandi ja lisaks kakaoga maapähklivõi elukaaslasele. Tema tavalist ei armasta.

Kade ei ole ja jagan peaaegu retseptikest ka Teiega. Peaaegu, sest noh... enamus käib "maitse järgi" :D Armas 300 g purgike, mida taaskasutada on pärit sama töökaaslase käest.

Ühe purgitäie jaoks kasutan 330 g kooritud maapähkleid, sest et... "loomulik" kadu valmistamisel. Röstin pähkleid paarkümmend minutit pannil ja lasen neil ajalehel jahtuda.  Mina armastan tükikestega maapähklivõid, mis hamba all mõnusalt krõbiseb, seega purustan enne asja kallale asumist umbes 30 g maapähkleid pisikesteks tükikesteks, sekka näpuotsaga himaalaja soola ja suhkrut ning panen kõrvale oma aega ootama. Olgu öeldud, et purustamiseks ja ka või tegemiseks kasutan Philips Avance Collection saumikserit, mis on mõeldud ka pähklite purustamiseks.

Pärast seda valan ülejäänud pähklid nõusse. Lisan veidi vähem kui pool teelusikatäit soola ja umbes kaks teelusikatäit suhkrut. Just umbes, sest mikserdamise ajal ma üldjuhul proovin ja kui tundub, et midagi on vähe, lisan juurde! Mikserdan kuni segu muudub võilaadseks ja seejärel segan lusikaga või hulka varem kõrvale pandud purustatud pähklid. Väikese osa jätan sisse segamata, et see purki valatud maapähklivõile kaunistuseks peale sättida. 

Kakaoga maapähklivõi saamiseks lisan toorkakaod ja rohkem suhkrut - tunde järgi, sest mina armastan rohkem kõige tavalisemat maapähklivõid. Nii lihtne see ongi! Maapähklid, sool, suhkur, valmistamiseks vajalik kaadervärk ning üleliigsed pool tundi! Nämma!

Paljukiidetud riisigaletti, maapähklivõi ja banaani fenomeni ma küll päris hästi ei mõista, aga söödav see kooslus on ja hea magusaisu peletaja samuti. Mulle meeldib rohkem aeg-ajalt lusikaga külmakapi kallal käia ja niisama paar ampsu maapähklivõid võtta!























Kas armastate maapähklivõid või peate kõige jubedamaks asjaks maamunal?

2 comments:

  1. Ma hakkasin maapähklivõid hiljuti alles sööma, kuna tellisin toitumiskava ning seal caps lockiga kirjutatud, et üks teelusikas maapähklivõid on kohustuslik! alguses olin skeptiline, et ei maitse, kuid nüüd mulle niiii maitseb ja tõepoolest on see ideaalne magusapeletaja, enam ei isuta õhtuti šoksi järele (nii väga) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kusjuures see on vist nii tavaline, et alguses ei maitse aga siis hakkab meeldima :D Mul isa muidugi pidevalt küsib, et kuidas sellist jälkust üldse süüa saab :D

      Delete